Євангеліє від Івана. 6-9 розділи

Через те, що в церквах проповідують на окремий уривок з розділу, ми звикли сприймати текст фрагментарно, а не цілісно. Проте Євангеліє від Івана це не збірка окремих уривків із життя Ісуса. Кожен розділ — це цілісна проповідь, откровення Ісуса про себе, або повчання.

Шостий розділ. Спочатку йде мова про те, що люди зголодніли і Ісус та учні їх нагодували. Потім люди шукають Ісуса, бо їм сподобалося таке: мати їжу.

І далі Ісус використовує цей момент, як повчання про їжу, духовну і тілесну, вказуючи на Себе, як про Хліб життя. При цьому Він знову згадує Отця, що це Отець дає їм істинну поживу. І потім думку про духовну їжу доводить до апогею, говорячи, що треба їсти Його тіло і пити Його кров.

Пізніше ця думка перегукнеться з іншою про перебування в Ньому, а також про причастя.

Сьомий розділ, там драма навколо того, хто Він. Ісус використовує свято, як сцену для проголошення головної думки: хто хоче пити, ідіть до Мене. Я — жива вода. Тим самим Він свідчить про себе, як про Месію, і стає каменем спотикання. І тут видно, як фарисеї засліплені буквою закону, думаючи про себе, як про знавців.

Восьмий розділ про гріховність знавців закону. Від історії з жінкою до подальшої розмови Ісус викриває, що фарисеї такіж грішники, думають про себе, що вони діти Авраама, а насправді діти гріха, диявола. Тобто, не народжені згори, говорячи мовою третього розділу. Тут є сильне протистояння. Ісус свідчить про Себе, що Він від Отця прийшов, а про фарисеїв, що вони не пізнали Отця.

Дев'ятий. Ця історія показує, що Ісус ламає людські традиції, які суперечать волі Отця. А інша сторона історії в тому, що фарисеї ніяк не хотіли визнати Ісуса, як Цілителя і Месію, не хотіли повірити в це, бо тоді їхня система ламалася.

Ісус починає з того, що заявляє про себе, що Він — світло. Потім, наче в доказ того, відкриває очі сліпому. А потім виявляється, що фарисеї — сліпі, бо не можуть зі своєю системою оцінювання прийняти явне чудо. Тому розділ закінчується висновком, хто є хто насправді. Ісус, як світло істинне виявляє, що є в людині, усю правду про неї.
Від початку до кінця цей розділ є цілісним, наче проповідь з живою ілюстрацією.

 

І так далі варто читати і чути це Євангеліє. Не шматками, а цілісно. В усьому Євангелії є динаміка розвитку. Від початку до смерті і воскресіння. ТАкож, як саме Ісус себе розкриває, відкриває людям, щоб вони пізнали, що Він від Отця, щод пізнали Його.

Поделись своим мнением!
Для оформления сообщений Вы можете использовать следующие тэги:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Мир аудиокниги — озвучивание аудиокниг! © 2024 ·   Войти   · Тема сайта и техподдержка от GoodwinPress Наверх
WordPress: 40.82MB | MySQL:72 | 0,241sec